Door het pantser van kennis breken…

geplaatst door Willien van Dam, op zaterdag 28 januari 2017

Ze behoren tot de beste leerlingen. De deelnemers aan het internationale Honoursprogram van Hogeschool InHolland. Komend uit Pakistan, Kenya – en van China tot België, de jongens en meiden die ‘uitverkoren’ zijn dit programma te volgen. Ik zie hun team van docenten – een bevlogen groep van gepassioneerde mensen die echt hun studenten willen laten groeien. Coaches en supervisors, die begrijpen dat er meer nodig is dan vaardigheden ontwikkelen en een heel bijzondere trainingsdag voor deze jongeren samenstelden…

Samen met collega trainers van de Hondenspiegel mocht ik het programma verzorgen. Ik zie ons nog staan, bij het begin van de dag op een groot grasveld. We namen onze plek in. Een plek die ons aanstond, die we zelf gekozen hadden. Een grote groep van dertig leerlingen, trainers en docenten. ‘Ik ga zo één van onze honden loslaten’, zei Daan… ‘kijk wat er gebeurt. Het is Zion, onze Ierse Wolfshond’. Hij liep naar het verblijf van de honden, haalde Zion en liet hem vrij op het grasveld.

Zion was opgetogen, blij met zijn vrijheid. Hij rende eerst drie rondjes om ons heen en liep toen de kring in. Hij liep doelbewust naar één van ons toe, snuffelde aan haar handen, kwispelde en liep verder. Hij liep opgetogen naar een paar anderen, liet zich aanhalen. Sommige mensen negeerde hij. Sommigen riepen hem – maar  hij kwam met moeite.

Het was de aftrap van een bijzondere dag. Een eerste indruk van wat er nog zou komen. Wat leren we hier? In hoeverre voelt de hond wat we uitstralen, onbewust? Wat leert hij ons over groepsgedrag en alles wat wij liever niet zichtbaar willen krijgen –  of nog niet bewust van zijn? Dank Zion, de toon is gezet. We hebben als moderne mensen veel te leren en te ontdekken.

Er is veel voor nodig soms om door ons pantser van kennis heen te breken… want daar kan het beginnen. Daar kun je kennis gaan toepassen, in het levendige en authentieke contact met jezelf en anderen. Voorbij alle pantsers en maskers die we dragen.

We mochten de studenten vele spiegels voorhouden deze dag. De honden van de Hondenspiegel – en mijn team van dierpersonages ‘de Zeven Raadgevers’ waarbij ik al mijn zintuigen open heb staan om de juiste vragen te stellen en mensen in interactie te zetten.

‘Veel studenten noemen deze dag met de honden en de dierpersonages als een highlight van de tweejarige opleiding’  zo gaf onze contactpersoon aan. Waarom blijft deze ervaring zo lang hangen en springt er uit in een opleiding die bol staat van spannende uitdagingen?

Zion weet het wel!  Wil jij het ook ontdekken? Kom dan eens kennismaken met onze combi trainingsdag Raadgevers-Hondenspiegel! Een excellent team!

Zion25AUG_2015 (3)

..
Wat is het vraagstuk in jouw team, organisatie of studentengroep? De Verkenner zet er zeven Raadgevers als spiegel omheen en laat je ontdekken wat er nodig is! 

602 keer bekeken

Reacties

Reacties zijn gesloten.