Zonder doel – geen focus

geplaatst door Willien van Dam, op woensdag 8 maart 2017

Een inspiratiesessie voor vrijwilligers verzorgen – dat is goed afstemmen waarmee je ze kunt helpen. Welk thema zetten we centraal? Wat is de uitdaging en wat hopen ze na afloop bereikt te hebben? Een mooi programma werd samengesteld. Hoe kunnen we onze vrijwilligers motiveren en betrokken houden? Hoe kunnen we ze laten groeien in hun taak? Maar gaandeweg schoof er een ander thema voor de lens…

Het is als bij een coachgesprek… vaak zit er achter de vraag een andere vraag.

Gaandeweg bleek dat het grootste deel van de groep geen antwoord meer kon geven op de vraag: wat willen wij als organisatie?

´Ik heb deze vraag al lang geleden los gelaten´ verzuchtte een bestuurslid. ´Ik dacht, tja, als iedereen tevreden lijkt…´ Juist zij was de vrouw met een visie én een missie.

En ze kreeg bijval. Veel meer dan ze zelf gedacht had. Wat in de onderstroom leefde, kwam naar boven. Wat een onverwachte winst op deze avond! Nu kan er een plan van aanpak komen. Nu kan het gesprek gevoerd worden over drijfveren en toekomstvisie. Nu werd als het ware ´de havik´ ingezet. Om het hart te luchten, om je uit te spreken, om wensen onder woorden te brengen.

Hoe lang heeft dit zo gesudderd? Waarom was het zo lastig om ´de koe bij de horens te pakken?´

Misschien omdat het een vrijwilligersorganisatie is. Omdat men geen druk wil uitoefenen, omdat het allemaal relatiegerichte mensen zijn die het soms lastig vinden om kritische vragen te stellen. Maar de belangrijkste factor was hier: er was niemand die de leiding nam.

Ook in een vrijwilligersorganisatie moet er een leider zijn, een inspirator, iemand die de groep kent en de kwaliteiten van vrijwilligers in beeld heeft.

Het was een avond vol mooie gesprekken en goede voornemens. De Raadgevers keerden tevreden naar huis. Ze hadden hun boodschap weer afgegeven!

..

168 keer bekeken

Reacties

Reacties zijn gesloten.