Je plek in de groep ontdekken

geplaatst door Willien van Dam, op dinsdag 21 maart 2017

Ik geniet nog zo na van de training van afgelopen zaterdag. Aan internationale Technische studenten van Hogeschool InHolland (Honours Programme). Voor het ontwikkelen van ‘life skills’, stilstaan bij eigen waarden, inzicht krijgen in hoe je samenwerkt en hoe je in het leven staat. Waarom biedt deze vakgroep binnen InHolland hen deze trainingen aan?

Simpelweg met dit doel: je kunt nog zo intelligent zijn – maar succes heeft ook te maken met hoe je je ook als persoonlijkheid ontwikkelt. Ken je jezelf, je kwaliteiten, je valkuilen? Weet je hoe een ander jou ziet? Durf je je talent ruimte te geven? En wat houdt je daarin soms tegen?
Weet je van welke mensen je soms geïrriteerd raakt? Wat zegt dat over jouw behoeftes?

De dag was een gezamenlijke training met de trainers van de Hondenspiegel. We begonnen op die ochtend met een aantal honden. We zagen de enorme Ierse Wolfshond die als een paard tussen ons door galoppeerde. Iemand vroeg: ‘Is that the leader of the pack?’

Dat was hij niet. De leider van de roedel was een vrij onopvallende hond en zeker niet de grootste of de sterkste. Daan, de trainer van de Hondenspiegel, vertelde dat de leider van de roedel vaak helemaal niet de grootste is – ‘maar degene die met iedereen contact heeft’. Die weet wat er in de groep leeft, waar de zwakke plekken zitten en wie er voorop mogen gaan.

Dit thema kwam gedurende de dag nog vaak terug. Leer jezelf en al die groepsprocessen kennen. Want als jij verder wilt groeien naar leiderschap en verantwoordelijk nemen – weet dan wat er allemaal kan spelen in jezelf en anderen.

Wat een bijzondere dag. Wat een persoonlijkheden. Ik ben echt geraakt door hun openheid, energie, idealen en grote ontvankelijkheid.

.
Wat is het vraagstuk in jouw team, organisatie of studentengroep? De Verkenner zet er zeven Raadgevers als spiegel omheen en laat je ontdekken wat er nodig is! 

221 keer bekeken

Reacties

Reacties zijn gesloten.