De dromen van een deeltijdstudent

geplaatst door Willien van Dam, op donderdag 12 februari 2015

Ze komen uit alle hoeken van de samenleving … de deeltijdstudenten van theologie Windesheim die, veelal naast hun werk en/of gezin, een studie beginnen. Een heel gemengd gezelschap van mensen, vaak zo rond de veertig, die een nieuwe focus zoeken. Ik mocht voor het derde achtereenvolgende jaar het middagprogramma verzorgen met de Zeven Raadgevers. Werkzaam in verschillende beroepen – maar met één gemeenschappelijke zoektocht…

Al deze mensen zijn op zoek naar iets anders… komend uit de hectiek van drukke banen verlangen ze naar aandachtsvol leven,  waarachtigheid, verstilling en zin. In dit ontmoetingsweekend in het klooster mogen ze elkaar en zichzelf wat beter leren kennen.

Ik was er die middag op tijd, zo rond het middageten en mocht aanschuiven bij de warme maaltijd. Ik trof een groep aan die nog stil was van alle indrukken van die ochtend. Ze vertelden me dat ze gesproken hadden met de abt van het klooster. Een vrouw met een mystieke inslag die hen voorhield dat elk leven net zo kostbaar is ‘als het madeliefje in het gras’. En dat alles onze aandacht en zorg nodig heeft, hoe klein het ook is.

Daar zaten wij, met al die verschillende achtergronden… wel en niet kerkelijk, wel en niet geworteld in de christelijke traditie, zinzoekers en hele traditionele mensen…  Ik wist meteen, dit gaat bijzonder worden vanmiddag. Wat een fijne groep mensen die al hun zintuigen open hadden staan.

Werken met mensen die een nieuwe keus gemaakt hebben in hun leven, heel bewust, zitten boordevol energie en dromen. Maar moeten nog heel wat managen om alles opnieuw te organiseren in hun leven. Ze komen zichzelf ook tegen, moeten schipperen tussen ambitie en gezin en een nieuw ritme vinden.

Eén ding hebben ze in overvloed: dromen. Ze weten waarom ze deze stap genomen hebben, niet iedereen kan het nog goed voor het voetlicht brengen.. maar aan het einde van de middag is het glashelder: dit is een groep met dromen!
Geïnspireerd reed ik naar huis, een lange tocht van 1,5 uur.  En ik mijmerde over die tijd dat ik zelf als deeltijdstudent een – nog vaag – gevoel volgde. Er moet meer in mij zitten… er moet meer in het leven zitten dan de hectiek van elke dag. Ik bedacht me waar ik nu gekomen ben. Het maakt me gelukkig en dankbaar.

Inspiratiekaart

..

1.032 keer bekeken

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *