Vind je het ook spannend om het gesprek te verdiepen als mensen zo verschillend zijn?

geplaatst door Willien van Dam, op donderdag 12 februari 2015

Ze komen uit alle hoeken van de samenleving … de deeltijdstudenten van een theologie opleiding waar ik het kennismakingsprogramma voor mag verzorgen. Een heel gemengd gezelschap van mensen die – komend uit diverse beroepen – een nieuw vak willen leren. Van zinzoekers tot de domineeszoon. Dat gaat spannend worden!

Ik was er die middag op tijd, zo rond het middageten en mocht aanschuiven bij de warme maaltijd. De mensen bij wie ik aan tafel schoof waren nog stil van alle indrukken van die ochtend. Ze vertelden me opgetogen dat ze gesproken hadden met de abt van het klooster. Een vrouw met een mystieke inslag die hen voorhield dat elk leven net zo kostbaar is ‘als het madeliefje in het gras’. Het verwarmde mij. Maar ik zag ook dat niet iedereen geraakt was door dit verhaal. Een jongeman volgde zwijgend de verhalen en ik zag hoe hij zich inhield.
Heilige huisjes…!

Je afzetten om identiteit te vinden

Gesprekken begeleiden waar religie en levensbeschouwing een rol hebben is niet eenvoudig. Het raakt aan je persoonlijke identiteit  – aan de sfeer waarin je bent opgegroeid – voordat je het weet verdedig je je eigen kleur, je eigen identiteit. Ik weet er alles van – hoe fel kon ikzelf zijn als twintiger! Hoe heb ik mij afgezet tegen het traditionele dorp waar ik geboren was!

Valkuilen omzeilen

Breng het onderwerp terug bij henzelf. Waarnaar ben jij op zoek? Wat hoop je te vinden in de opleiding? Wat wil je graag bijdragen? Wat is het geweest dat je de beslissing nam om op je 40e een studie te beginnen? Wat zie je voor je? Wanneer ben jij in je element? En wat zijn jouw obstakels op dit moment?
Breng alle grote idealen terug naar henzelf. Zo voorkom je dat mensen zich gaan verschuilen achter grote standpunten en theorieën. Zo krijg je henzelf in beeld – en dat is veel interessanter! Dat geeft verbinding en interactie – van mens tot mens.

Het metafoor als hulpmiddel!

Heikele thema’s kunnen veel emoties naar boven brengen. En juist dan bewijzen metaforen hun kracht. Beelden zijn nooit eenzijdig. Het is nooit helemaal ‘ja of nee’, ‘goed of fout’. Dat maakt gesprekken gelaagd én persoonlijk. Kijk welke metaforen jezelf kunt inzetten – passend bij het thema of bij de belevingswereld van jouw deelnemers. En zorg voortdurend dat het beeld niet ingezet wordt om anderen te ‘labelen’- maar laat mensen hun eigen drijfveren ermee verbinden. Zo worden gevoelige thema’s bespreekbaar. Je wordt verrast door wat er loskomt!

Eén moment op deze middag moest ik me schrap zetten. ‘Wat hoorde ik die ene deelnemer  nu zeggen?’ Het was de stem die ik goed kende uit mijn jeugd. Die het altijd zo goed wist wat waar is. Ik voelde m’n hartslag versnellen. Ik zag dat iedereen zijn adem inhield – hoe klein hij zich maakte – bang voor het oordeel omdat hij tot de minderheid behoorde. Ik haalde diep adem en zei: ‘als dit jouw missie is, moet je hem volgen’. Ik meende het. En ik voelde dat hier iets gebeurde. Bij mijzelf én bij hem.

 


Willien van Dam laat mensen op verhaal komen met Spiegelbeesten’, een uniek team van dierpersonages’. Ze ondersteunt programmamakers en organisaties die zinnige thema’s op een prikkelende manier voor het voetlicht willen brengen. Op deze manier krijgen inspiratiesessies, themabijeenkomsten en  programma’s meer openheid, betekenis en zeggingskracht | zie www.deverkenner.nl 

 

..

1.234 keer bekeken

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *