Altijd die dienstbare dromedaris!

geplaatst door Willien van Dam, op vrijdag 21 juli 2017

Ik werd gebeld. Of ik een tijdelijke klus ergens kon doen. De dienstbare dromedaris zei natuurlijk onmiddellijk ‘ja’, want ik ben ook een helper, een ondersteuner. In de uren daarna merkte ik dat ik in mijzelf op alles en iedereen aan het mopperen was. Oké, even een stap terug. Wat gebeurt hier?

Lees verder...

Roeping?!?

geplaatst door Willien van Dam, op zaterdag 24 juni 2017

Het begon met een discussie op facebook. ‘Altijd maar die oproep dat we onze passie moeten navolgen alsof er die ene speciale taak is!’ riep iemand uit. Er volgden reacties. Het rolde er als vanzelf uit: ‘ik geloof in roeping’ schreef ik. ‘Hartstóchtelijk!

Lees verder...

Je plek in de groep ontdekken

geplaatst door Willien van Dam, op dinsdag 21 maart 2017

Ik geniet nog zo na van de training van afgelopen zaterdag. Aan internationale Technische studenten van Hogeschool InHolland (Honours Programme). Voor het ontwikkelen van ‘life skills’, stilstaan bij eigen waarden, inzicht krijgen in hoe je samenwerkt en hoe je in het leven staat. Waarom biedt deze vakgroep binnen InHolland hen deze trainingen aan?

Lees verder...

‘Vertel me je meest verborgen talent..’

geplaatst door Willien van Dam, op maandag 20 maart 2017

Een kleine groep van studenten van InHolland had ik die middag – als onderdeel van een dagtraining. Een internationale groep technische studenten. Een stuk kennismaking, een stuk reflectie op jezelf, je kwaliteiten en je uitdagingen. Maar wat is het soms moeilijk om je eigen kwaliteit te benoemen. Ja, om daar eigenaarschap voor te nemen!

Lees verder...

Geef jouw droom vleugels!

geplaatst door Willien van Dam, op woensdag 8 maart 2017

De giraffe is de verziener. Hij kijkt over alles heen – en weet waar zijn stip op de horizon staat. Dat kunnen kleine doelen zijn, maar ook grote visioenen. Hij heeft ook het grootste hart van alle landdieren en ook die symboliek is mooi. Immers, alleen met je hart kun je echt zien… Wat zou het mooi zijn om verhalen en visioenen van mensen op te nemen…. met de giraffe op hun nek..

Lees verder...

Het team in jezelf

geplaatst door Willien van Dam, op zondag 19 februari 2017

‘Ken je het boek van ‘het enneagram en het team in jezelf?’ vroeg een deelnemer mij na afloop van een workshop. Ze maken daar gebruik van een bus met veel deelpersoonlijkheden waarbij er steeds iemand anders achter het stuur zit. Ik kende het beeld wel maar het boek niet – en werd onmiddellijk nieuwsgierig door de prikkelende titel. Thuisgekomen googelde ik de titel en vond de beschrijving. Ik zag het meteen voor me…

Lees verder...

De haas en schildpad.

geplaatst door Willien van Dam, op zaterdag 11 februari 2017

De haas moest altijd lachen wanneer hij de schildpad zag lopen, want het ging zo langzaam. “Bij jou duren de dingen altijd zó langzaam..’ verzuchtte hij. ‘Als je eens wat sneller zou zijn zou je niet zo vaak iets mislopen.”
De schildpad lachte een beetje. “Vlug ben ik niet,” zei hij, “maar toch kom ik ook altijd waar ik wil zijn. Zullen we een wedstrijd doen? Een hardloopwedstrijd?” De haas lachte. Een hardloopwedstrijd? Weet je aan wie je dit vraagt? Nou vooruit, omdat je het zo graag wilt”. En zo gebeurde het…

Lees verder...

Door het pantser van kennis breken…

geplaatst door Willien van Dam, op zaterdag 28 januari 2017

Ze behoren tot de beste leerlingen. De deelnemers aan het internationale Honoursprogram van Hogeschool InHolland. Komend uit Pakistan, Kenya – en van China tot België, de jongens en meiden die ‘uitverkoren’ zijn dit programma te volgen. Ik zie hun team van docenten – een bevlogen groep van gepassioneerde mensen die echt hun studenten willen laten groeien. Coaches en supervisors, die begrijpen dat er meer nodig is dan vaardigheden ontwikkelen en een heel bijzondere trainingsdag voor deze jongeren samenstelden…

Lees verder...

De dromen van een deeltijdstudent

geplaatst door Willien van Dam, op donderdag 12 februari 2015

Ze komen uit alle hoeken van de samenleving … de deeltijdstudenten van theologie Windesheim die, veelal naast hun werk en/of gezin, een studie beginnen. Een heel gemengd gezelschap van mensen, vaak zo rond de veertig, die een nieuwe focus zoeken. Ik mocht voor het derde achtereenvolgende jaar het middagprogramma verzorgen met de Zeven Raadgevers. Werkzaam in verschillende beroepen – maar met één gemeenschappelijke zoektocht…

Lees verder...

De dierenschool – een spiegelverhaal over eigenheid

geplaatst door Willien van Dam, op maandag 11 juni 2012
de dierenschool

Het verhaal van de dierenschool spreekt velen aan. Luister naar zijn wijze boodschap:
Er was eens een groep dieren die een heroïsche daad wilde stellen om de problemen van de ‘moderne tijd’ het hoofd te kunnen bieden. Ze besloten een school te stichten. Er werd een leerplan aangenomen, dat bestond uit hardlopen, klimmen zwemmen en vliegen.
Uit administratieve overwegingen werd elk dier verplicht om alle vakken te volgen…

Lees verder...
  • Twitter