Citaten

“Groeien is een kwetsbaar proces; het is gewijde grond.” — Stephen Covey

Willien van Dam

Het was in 2002 dat ik in een reis maakte door Egypte samen met studiegenoten van Theologie Windesheim. Wat een weergaloze reis! Langs Koptische kloosters, oude culturen, piramides en moskeeën gingen we uiteindelijk richting de Sinaï woestijn. Wat genoot ik van alle verhalen, de culturen, de zoektocht van mensen, oude teksten, vreemde gewoontes. Wat is het toch dat mensen drijft?

Mensen inspireren via (spiegel)verhalen, symbolen, metaforen… dat is het vak van een levensbeschouwelijk werker en leerkracht. Het was een geweldige leerschool om voor de klas te staan, nieuwe werkvormen te bedenken die passen in deze tijd. Het was een gouden kans om het vertrouwen van een kerk te krijgen om vernieuwende programma’s te mogen ontwikkelen. Dit is wat ik wil!

Toch maakte ik mij zeven jaar los van dit werk. Ik wilde helemaal vrij zijn om nieuwe paden te verkennen. Maar er groeide nog een andere passie. Tijdens een vakantie in Tsjechië in 2006 ben ik in de ban geraakt van theaterpoppen. Zomaar op een dag liep ik ze tegen het lijf. ‘Hier moet je wat mee!’ riepen mensen direct tegen me. Maar ik had geen idee. Theaterpoppen inzetten bij inspiratiesessies? Ik duwde ze weg – maar ze duwden zich net zo hard weer terug.

Er is een tijd geweest dat ik dacht: als ik maar door blijf studeren dan krijg ik genoeg zeggingskracht en tools om mensen te inspireren. Toen liep ik tegen de grenzen aan van ‘kennis verzamelen’. Al die theorieën, al die kennis, ze hadden niet het antwoord op de vragen die me bezighielden. Toen mijn vervolgstudie stokte – viel ik stil. Alles waar ik eerst enthousiast over was had zijn betekenis verloren. Vanuit die leegte viel ik terug op dat wat er altijd al was geweest: mijn creativiteit.

Het opende mijn ogen voor die grote passie die al die tijd op mij gewacht had in die kleine suite van mijn dertigenjarenwoning. Ja, ze hadden wel naar mij gelonkt, maar ik dacht maar steeds: wat moet ik ermee?  Ze zien me aankomen!

Met het ruimte maken voor mijn creativiteit ben ik gaandeweg herboren. Dat dit geen rechte weg van A  naar B was… dat mag duidelijk zijn. Daarom begrijp ik ook de zoektocht van anderen, de obstakels, het verlangen, de tegenstemmen.

Maar elke verandering begint met inzicht. Wat is waar voor mij? Wat hoort bij mij?  Het doordenken van de dingen, de wereld van theorieën heeft plaats gemaakt voor beleven en bezielen. Dicht bij mijzelf – mijn talenten en mijn missie. In die reis neem ik jou ook graag mee!

Samen een verkenningstocht beginnen? Bel of mail me!

Willien van Dam.
.

.

 

.

aanbodreacties | de 7raadgevers| over mij | contact
info@deverkenner.nl