Citaten

“Groeien is een kwetsbaar proces; het is gewijde grond.” — Stephen Covey

Over mij

Het was in 2002 dat ik in een reis maakte door Egypte samen met studiegenoten van Theologie Windesheim. Wat een weergaloze reis! Langs Koptische kloosters, oude culturen, piramides en moskeeën gingen we uiteindelijk richting de Sinaï woestijn. Wat genoot ik van alle verhalen, de culturen, de zoektocht van mensen, oude teksten, vreemde gewoontes. Wat is het toch dat mensen drijft?

Mensen inspireren via (spiegel)verhalen, symbolen, metaforen… dat is het vak van een levensbeschouwelijk werker. Het was een geweldige leerschool om voor de klas te staan, nieuwe werkvormen te bedenken die passen in deze tijd. Het was een gouden kans om het vertrouwen van een kerk te krijgen om vernieuwende programma’s te mogen ontwikkelen. Dit is wat ik wil!

Toch wilde ik na zeven jaar werkzaam te zijn geweest mij losmaken. Ik wilde helemaal vrij zijn om nieuwe paden te verkennen. Maar er groeide nog een andere passie. Tijdens een vakantie in Tsjechië in 2006 ben ik in de ban geraakt van theaterpoppen. Zomaar op een dag liep ik ze tegen het lijf. ‘Hier moet je wat mee!’ riepen mensen direct tegen me. Maar ik had geen idee. Theaterpoppen inzetten bij inspiratiesessies? Ik duwde ze weg – maar ze duwden zich net zo hard weer terug.

Er is een tijd geweest dat ik dacht: als ik maar door blijf studeren dan krijg ik genoeg zeggingskracht om vernieuwing door te voeren, om mensen te inspireren. Toen liep ik tegen de grenzen aan van ‘kennis verzamelen’. Al die theorieën, al die kennis, ze hadden niet het antwoord op de vragen die me bezighielden. Toen mijn vervolgstudie stokte – viel ik stil. Alles waar ik eerst enthousiast over was had zijn betekenis verloren. Alsof mijn eigen bron was opgedroogd. Vanuit die leegte viel ik terug op dat wat er altijd al was geweest: mijn creativiteit.

Het opende mijn ogen voor die grote passie die al die tijd op mij gewacht had in die kleine suite van mijn dertigenjarenwoning. Ja, ze hadden wel naar mij gelonkt, maar ik dacht: wat moet ik ermee?  Ze zien me aankomen!

Totdat ik ermee ging experimenteren en ze ging ontwikkelen. Het leek wel alsof ik zelf herboren werd. Ik ontdekte dat het ‘doorvoelen’ van de dingen veel meer bracht dan het doordenken van alles. Zelfs al die oude bronnen van zingeving bekeek ik opeens met andere ogen. Ze spraken weer tot me, het was alsof ik ze van binnenuit begreep. Ik startte een opleiding tot coach en trainer en de werelden van inspireren, trainen, spel en verhalen kwamen steeds meer samen.

Soms zoek je zo hard naar nieuwe vormen, nieuwe inhoud maar kijk je nog met oude ogen en op de ‘oude manier’. Ik wil jou ook helpen om met nieuwe invalshoeken te ontdekken en je blikveld te vergroten. Als alles in jou samenkomt en blokkades weggenomen worden, kun je verrast worden door een golf van inspiratie! Soms ligt de ‘oplossing’ heel dichtbij – ja, zó dichtbij als die kleine voorkamer in mijn huis.

Mag ik je meenemen op verkenningstocht? Bel of mail me!

Willien van Dam

Lees mijn zomernieuwsbrief met mijn ‘reisverslag’ of bekijk mijn kleine promo:

.

 

.

aanbod | media | de 7raadgevers| over mij | contact
info@deverkenner.nl